In excursie ...

In excursie ...

Spre infinit...

Spre infinit...

In vizita la Ecaterina Teodoroiu

In vizita la Ecaterina Teodoroiu

sâmbătă, 30 aprilie 2011

FASCINANTA LUME A COPILARIEI

"O mie si una de nopti" a aprins imaginatia copiilor din intreaga lume, dar si a cautatorilor de comori, care au incercat mereu sa gaseasca pestera lui Ali Baba si a celor 40 de hoti.

Una dintre ipotezele cele mai demne de a fi luate in seama este aceea a unui arheolog turc, Tashin Ozgun, care localizeaza grota lui Ali Baba in apropierea lacului Van.

Profesor la Universitatea din Ankara, acesta a realizat o cercetare minutioasa a partii din Anatolia unde, in urma cu circa patru milenii, a existat o civilizatie infloritoare, din care s-a dezvoltat ulterior cultura hurritica.

Aici, istoricul a presupus ca ar exista si "Pestera comorilor", despre care se aminteste in numeroase povestiri din zona.

Sursele asiro-babiloniene au lasat marturie peste vremuri ca in arealul din jurul lacului Van a existat o tara cunoscuta sub numele de Niri sau Urartu.

Cel mai vestit conducator al acestui taram a fost Sardur, al carui nume este cinstit si acum de catre locuitorii din zona. Sardur si-a ridicat in Tushpa, pe o inaltime bazaltica ce poarta numele de "Colina de Aur", un palat despre care legenda spune ca ascundea multe taine, cunoscute doar de cativa initiati: sali si coridoare secrete sapate in roca tare a colinei, bogatii fara seaman ascunse in inima de piatra a muntelui, ferite de poftele navalitorilor din Ur si Ninive.

"Colina de Aur" poarta urmele unor bolti monumentale, ce par a fi fost incastrate in peretele de roca. Una dintre aceste bolti era supranumita "Poarta Muntelui", ceea ce ne poate duce cu gandul la povestea din "O mie si una de nopti".

In Urartu vietuiau mestesugari vestiti in prelucrarea metalelor, sapaturile reliefand faptul ca in urma cu circa 3.500 de ani existau numeroase cuptoare de topire, bazine pentru colectarea metalului topit si ateliere de prelucrare.

Tot aici existau si bijutieri renumiti, creatiile lor fine din aur si argint ajungand in colturi indepartate ale lumii.

In sprijinul teoriei ca pestera lui Ali Baba ar fi pe aceste meleaguri vine si argumentul ca au ajuns pana in vremurile noastre mai multe legende turcesti si armenesti, care pomenesc de o intrare secreta in munte, poarta spre grota plina cu bogatii putand fi deschisa doar la rostirea unor cuvinte magice.

Arheologul turc Tashin Ozgun a descoperit in urma cercetarilor ca exista mai multe chilii, sapate in munte, la o inaltime de 10-15 metri fata de sol. Acestea se inchideau tot cu lespezi de piatra.

In plus, satenii din zona denumesc colina unde a fost construit palatul lui Sardur si Zimzim Dag (Muntele Sesam).

Concluzionand, exista mari sanse ca "Pestera Comorilor" sa fie descoperita in viitorul nu prea indepartat in Anatolia de Est."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mult succes Daria!

Mult succes Daria!

Felicitari Alexandra Nae!

Felicitari Alexandra Nae!

In vizita la tipografie

In vizita la tipografie

La plimbare pe Crisan

La plimbare pe Crisan

Activitati recreative

Activitati recreative

Cu sportul...cum stam?

Cu sportul...cum stam?

Invatamantul de sprijin

Invatamantul de sprijin

Inv.de sprijin

Inv.de sprijin